Çapak Balığı ( Kaptırga)

Çapak Balığı ( Kaptırga)


 
Sazan çok meşakkatli diye uğraşmak istemiyorsun yada o kadar uzun süre bekleyecek sabrın yok. Atayım çok bekletmeden balık gelsin diyorsan doğru avı yapıyorsun.
Bilinen adı çapak, yöresel adı ise kaptırga. Bu balığın avını yaparken dikkatli olunması gereken nokta tek iğne ve sağlam bir misina kullanmak. Sağlamlıktan kastım kalın olması degil, ince ve sağlam kaliteli bir misina. Misina kalınlığı maxsimum 0.25mm olmalıdır. 
Unutmayın gerçek avcı balığı ince misina ile kiyilatandır. İnce takım kullandığınızda avcılığıni görünce vazgecemeyeceksiniz. Çekerken de aynı zamanda balığı daha çok hissettirecek size. Hemen hemen tüm iç sularımız da bulunan bu avcılığı zevkli balığı eğer derinliği yükseltir isek Şamandıra ile de yakalamamız mümkündür. 
AVCILIĞI VE TAKIM BİLGİSİ
Genellikle tüm iç sularımız da bulunan bir türdür. Sakarya nehrinde bolca av verir ve cidden kayda değer boyları bulunur. Kiloluk olanlarını yakalamak epey zevklidir. İnce bir geze takım veya derin bir şamandıralı olta ile avcılığına mümkündür. Nadir olarak mısıra vursa da genel olarak etçil bir balıktır. Ana yemi solucan ve kurtçuklardır. Gece av vermez. Öğlen saatinde av verse de sabah ve akşam üstü bolca av verir. Kilo kilo tutup suya geri iade ettiğimiz zamanları bilirim. İstanbul içinde Sazlıbosna barajı ve Terkos gölünde bolca bulunur. Terkosda çok irileri hatta kilolukları vardır. 
TEMİZLENMESİ VE PİSİRİLMESİ
Pulları ve içi güzelce temizlenip yıkanır. Kilcikli bir balık olması sebebi ile üstüne bolca jilet atılır. Burda önemli olan detay kızgın ve bol yağda kizartmaktir. Bu şekilde yapıldığı takdirde içindeki küçük kilciklar yanar. Yapılışı zahmetli olsada Eti lezzetlidir. Çok kilcikli olması sebebi ile ekonomik değeri yoktur. Avcılık zevkli ve kolay olan bu balığı mutlaka yakalamayı deneyin. İgneniz keskin olsun. 

0 yorum :